• image

  mr. sc. Kocić, dr. med.

  Pročitajte do sada objavljene savjete našeg doktora

  Prevencija je u očuvanju zdravlja najvažnija, ali se ipak javljaju poteškoće i smetnje koje još nisu bolesti, ali znatno utječu na kakvoću življenja. To su debljina, pušenje, smetnje s mokrenjem, seksualne poteškoće, celulit, bore, slabljenje vida ili opadanje kose, bolovi, vene, umor.

  Kada se jave ovakve poteškoće, tada se upitamo što uraditi i kako postupiti?

  Danas na našem tržištu, koje je pretrpano reklamama, nudi se sve i svašta pa je teško odlučiti se i izabrati nešto za sebe i svoje poteškoće. Ostaje i dilema kako rabiti neke proizvode i koliko dugo da bi se primjetio učinak i kada s tim prestati.

  U našim člancima o zdravlju naći ćete neke korisne upute, da biste sačuvali i poboljšavali svoje zdravlje ne čekajući pojavu bolesti.

image

Dijete za mršavljenje. Učinkovite ili ne?

Cilj dijeta je ispravljanje pogrešaka u prehrani, a ne mučenje i gladovanje.

Gladovanje može biti mač s dvije oštrice. Bez štete, gladovanje se može dopustiti samo JEDAN dan, a ne više i mora se popiti do 2 litre tekućine. Dijetetičari i nutricionisti zahtijevaju da se ne dopusti GLAD i izgubi RITAM prehrane, šarolike i nisko kalorične prehrane u 4 do 6 dnevnih obroka. Organizam se ne može prevariti! Svaka dijeta prvo treba započeti u glavi korisnika, ali uz OPREZ.

image

Kako smršaviti?

Nije problem izgubiti kilograme, veći je problem održati da se kilogrami ne vrate.

Najčešće pitanje koje su mi kao liječniku-internistu uputili gojazni pacijenti bilo je: „Kako smršaviti?“.

Nije problem izgubiti kilograme. Današnje dijete sastavljene su tako da organizam u početku brzo gubi vodu te se čini da se izgubilo nakupljeno masno tkivo. Veći je problem održati da se kilogrami ne vrate.

image

Alergija: Što činiti?

Ojačajte imunosnu sposobnost organizma uzimajući Omegu 3 a lokalno Dermacel

U proljeće cvatu trave, ljeti stabla, a u jesen korovi, pa se tada javljaju i smetnje. Za pojavu alergije važni su brojni čimbenici. To su promjena okoliša i sredine, klima i vegetacija, brojne kemikalije u kući, deterdženti, hrana, mnoge voćke i biljke, obojene namirnice, agrumi, insekti i grinje, kućni ljubimci, ambrozija uvezena iz Amerike, koja nije postojala u Europi, a i brojna kozmetička sredstva.

image

Bolesti prljavih ruku

Jesu li naši postupci uvijek higijenski?

O temeljnim načelima higijene ljudskoga tijela upoznajemo se prvo u obitelji i u školi. Naučili smo o pranju, kupanju i njezi usne šupljine, ali jesmo li prihvatili sve naputke ili činimo neke pogreške? Imamo li pogrješne navike kojih nismo svjesni? Ono što smo naučili u djetinstvu ostaje kao naša navika i nazor do konca života. Istina, brže se steknu loše navike nego što naučimo dobre.

image

Zašto još govorimo o mršavljenju?

Zato što gojaznost nije odlika zdravlja, iako se jedan broj gojaznih osoba osjeća zadovoljnim.

Mnogi pretili u višku kalorične hrane s masnoćama nađu utjehu i debljaju se još više ugrožavajući svoje zdravlje i kvareći kakvoću življenja. Takva debljina tada ne predstavlja samo estetski već i zdravstveni problem jer se mogu javiti i bolesti. Zato da biste očuvali svoje zdravlje i postali vitki, nema drugog izbora već početi razmišljati o gubljenju viška postupno nagomilanih kilograma mršavljenjem.

image

Reumatizam

Kako si možemo kod pojave nekih bolova neškodljivo trenutačno pomoći?

Nije preporučljivo nasumce uzimati odmah neke jake lijekove protiv bolova, bilo u vidu tableta ili sl., jer prijeti stvaranje čira u želucu, krvarenje od aspirina i mnoge druge komplikacije, a posebice su opasni preparati s hormonima nadbubrežne žlijezde "kortikostereoidi" pod raznim imenima tvornica ili pri dugotrajnoj uporabi...

image

Zašto opet o pušenju ili nepušenju?

Jesmo li na sve upozorili što je u svezi s pušenjem?

U povijesti se zabranama nije ništa moglo postići, a mi izgleda nismo ništa iz povijesti naučili. U Hrvatskoj godišnje od posljedice pušenja prerano umire 14.000 osoba. U svijetu svakih 6 minuta umire jedna osoba. Pušenje je ustvari kockanje sa zdravljem i životom. Razmotrimo zajedno ponovno problem pušenja!

image

Koža ili derma

Nužno je kontrolirati svoju kožu pregledavanjem i na vrijeme uočavati svaku promjenu.

Naša koža nije samo futrola u kojoj se nalazimo i želimo se u njoj dobro osjećati, već je ona i ogledalo unutarnjeg zbivanja u našem tijelu. Stoga je nužno redovito njegovati kožu odgovarajućim sredstvima, najbolje provjerenim prirodnim sredstvima u vidu losiona, krema, spreja, balzama, ulja ili gela.

image

Noge i stopala

Noge i stopala su ponekada prva meta bolesti što napadaju organizam i mogu biti prvi znak za uzbunu.

Noge i stopala su ponekada prva meta bolesti što napadaju organizam i mogu biti prvi znak za uzbunu. Bolovi u listovima, teške noge, otečeni gležnjevi, posebice navečer, grčevi, trnci, žuljevi, iskrivljeni nožni palac, pojačano znojenje stopala kao prvi znak spuštenih stopala i proširenje vena, ravna stopala, neugodan miris, urastao nokat, a kasnije problemi s venama ...

image

Mršaviti s jabučnim octom

Možemo li uspješno i sigurno mršaviti uz jabučni ocat?

Uporaba jabučnog octa seže u daleku prošlost, a spominje se i u Bibliji. U staroj Grčkoj koristio se kao začin, ali i kao napitak za čišćenje organizma od toksina. Otkrili su da može pomoći i kod regulacije tjelesne težine. Da je i danas tako provjerite u ovom tekstu.

image

Kretanjem do zdravlja

Svelto pojas za smanjenje suvišnih naslaga oko struka i ublažavanje reumatskih tegoba.

Svelto pojas omogućava trenutni vizualni nestanak nekoliko suvišnih centimetara naslaga oko struka. Pojas osim trenutnog, ima i dugoročni učinak tako da pospješuje gubljenje masnih naslaga.